Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ελισάβετ Τάρη. 
Παιδαγωγός
Νομικός
Συγγραφέας

Ένα ανήσυχο πνεύμα...




Η κα. Τάρη Ελισάβετ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στη Βέροια.Είναι πτυχιούχος του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ και διπλωματούχος Γενικής Αγωγής του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης . Είναι επίσης πτυχιούχος Νομικής σχολής του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή διπλωματούχος της Νομικής στον τομέα της Φιλοσοφίας του Δικαίου με ειδίκευση στην θρησκευτική ελευθερία στην εκπαίδευση. ...

Εργάστηκε ως δασκάλα επί σειρά ετών σε δημοτικά σχολεία και υπηρέτησε τον χώρο της εκπαίδευσης ως Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Σήμερα υπηρετεί ως  Σχολική Σύμβουλος στην Πέλλα.

Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι  ασχολείται  με το συγγραφικό έργο και ιδιαίτερα με το παιδικό βιβλίο, έχοντας μέχρι σήμερα να παρουσιάσει δύο αξιολογότατα πονήματα.Ειδικότερα


Το πρώτο έχει τίτλο "Η μάγισσα Σουσουρέλα και η αλφαβήτα" από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός και το δεύτερο "Η μάγισσα Σουσουρέλα και οι αριθμοί" από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Όπως μαρτυρούν και οι τίτλοι, τα δύο βιβλία αποτελούν ενιαία σειρά, με στόχο να εισάγουν τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας στην εκμάθηση της αλφαβήτας και της αισθητοποίησης των αριθμών αντίστοιχα. Ο στόχος και των δύο βιβλίων επιτυγχάνεται με ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, με πολλές δραστηριότητες στο τέλος των κειμένων και με τη συνοδεία μιας γεμάτης ρυθμό μουσικής που συνέθεσε ο γνωστός βεροιώτης τραγουδοποιός Σούλης Λιάκος, σε στίχους της ίδιας της συγγραφέως. Ακόμα, η πρωτότυπη και ζωντανή σε χρώματα εικονογράφηση του Κωστή Χατζηβασδέκη αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το κείμενο κεντρίζοντας τη φαντασία των παιδιών.
           
Η καινοτομία των δύο βιβλίων της κας Τάρη δεν βρίσκεται μόνο στον τρόπο της διδακτικής προσέγγισης της αλφαβήτας και της πρώτης αρίθμησης, αλλά και στο ανατρεπτικό περιεχόμενο των παραμυθιών που καταρρίπτουν στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των μικρών μαθητών. Αξίζει ακόμα να τονιστεί πως οι προτεινόμενες παιδαγωγικές δραστηριότητες που συνοδεύουν τα δύο παραμύθια αποτελούν κατάλληλο υλικό για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής από τα πρώτα βήματα του παιδιού στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Τα δύο συγκεκριμένα παραμύθια διδάχθηκαν σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης με εξαιρετική ανταπόκριση απ' τα παιδιά. Ακόμα, τα δύο παραμύθια ως ενιαίο σύνολο και με κατάλληλη διασκευή πρόκειται να αποτελέσουν θεατρικό έργο που αυτό τον καιρό ετοιμάζεται από δημοτικό σχολείο της Ημαθίας για να παρουσιαστεί στο μαθητικό κοινό και να συμμετάσχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικού θεατρικού έργου.
            Εκτός των προαναφερόμενων βιβλίων, η κα Ελισάβετ Τάρη έχει εκδώσει και ένα επίκαιρο επιστημονικό βιβλίο με τίτλο "Θρησκευτικό Μάθημα: Παιδαγωγικό πλαίσιο και νομικές προϋποθέσεις", από τις εκδόσεις Φυλάτος, όπου η συγγραφέας προσεγγίζει το περιεχόμενο και τη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος στο πλαίσιο του υφιστάμενου εθνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ σύντομα πρόκειται να εκδοθούν δύο ακόμα βιβλία της κας Τάρη, ένα παραμύθι για παιδιά έως οκτώ ετών και ένα διήγημα για παιδιά έως 12 ετών.   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου