Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμηλά τη μπάλα…


Θα πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεοπτικού πεδίου. Εξηγούμαι , για να μην παρεξηγούμαι: αυτό που πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση είναι η προσπάθεια και όχι η επιτυχία , καθώς – πολύ απλά – δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε την προωθούμενη αλλαγή , η οποία ούτε καν υλοποιήθηκε – υπάρχει εξάλλου προθεσμία τριών (3) μηνών μέχρι να ισχύσει το νέο τηλεοπτικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση βέβαια πανηγυρίζει. Κακώς...

·         Ούτε για τα έσοδα από τις άδειες δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν τα εισπράξει.
·         Ούτε για το ότι επήλθε νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν το νέο τηλεοπτικό καθεστώς εδραιωθεί και λειτουργεί κατά τρόπο «νομιμότερο» από το προηγούμενο καθεστώς.
·         Ούτε για τη φερεγγυότητα κάποιων εκ των προσωρινών υπερθεματιστών δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν η δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά και με διαφάνεια για κάποιους υπερθεματιστές.
·         Ούτε για την επιτυχία της όλης διαδικασίας δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα αποκατασταθούν με οιονδήποτε τρόπο.
·         Ούτε για την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Θα μπορεί να το κάνει μόνο όταν τα νέα κανάλια λειτουργήσουν και ο ελληνικός λαός εγκρίνει τα προγράμματά τους.
Με λίγα λόγια , καλώς έπραξε η κυβέρνηση και προχώρησε στη διαδικασία των αδειών. Ήταν ένα θέμα που εκκρεμούσε και εξέθεσε ανεπανόρθωτα Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. , οι οποίοι δεν έθεσαν ποτέ το θέμα των αδειών επί των ημερών τους , αλλά χάριζαν τα χρωστούμενα των καναλιών.
Παρόλα αυτά , τίποτα δεν τελείωσε. Όταν η κυβέρνηση βεβαιωθεί ότι διαθέτει τα θετικά αποτελέσματα της όλης διαδικασίας , τότε μόνον μπορεί να πανηγυρίσει. Και τότε , όμως , να μη χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη επιτυχία της αυτή για να καλύψει άλλες αποτυχίες.

Προς το παρόν , εγγράφεται στο ενεργητικό της κυβέρνησης με θετικό πρόσημο η προσπάθεια της για βελτίωση του τηλεοπτικού πεδίου. Το θετικό πρόσημο ενδέχεται να γίνει αρνητικό εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα ή μπορεί να παραμείνει θετικό εάν όλα πάνε καλά. Η προσωρινότητα του αξιολογικού προσήμου  , λοιπόν, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πανηγυρίζει.

                                        Παντελής Μαρκούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου