Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ημερίδα για την "αναοριοθέτηση"στον Δήμο Βέροιας.



Το Σάββατο 24/09/2016 στο επιμελητήριο Ημαθίας διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα την πρόταση αναοριοθέτησης περιοχών του Δήμου Βέροιας. 

Η αρχαιολογική υπηρεσία προ ετών συνέταξε  πρόταση αναοριοθέτησης των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και την απέστειλε ως όφειλε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού την απέστειλε για ενημέρωση, διαβούλευση και δήλωση αποδοχής ή μη στον Δήμο Βέροιας....
Ο Δήμος Βέροιας ευρισκόμενος μάλλον εν υπνώσει, δεν απάντησε και το Υπουργείο εξέλαβε την μη απάντηση ως σιωπηλή αποδοχή. Σήμερα που ήρθε η ώρα της εφαρμογής της αναοριοθέτησης και επειδή οι επιδράσεις της πάνω στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι είναι τεράστιες, υπάρχουν αντιδράσεις ισχυρές. Οι αντιδρώντες ανήκουν σε δύο κατηγορίες. 
Σε αυτούς που έχοντας στην κατοχή τους γη, στις προς "ένταξη" περιοχές στην ομάδα των χώρων υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, βλέπουν τις τιμές να μειώνονται κατακόρυφα και αντιδρούν επειδή θίγονται οικονομικά. 
Και σε αυτούς  που έχοντας πληγεί από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία, που καθυστερεί σήμερα προκλητικά στον αποχαρακτηρισμό περιοχών  και στην άδεια συνέχισης των πάσης φύσεως  εργασιών, φοβούνται και είναι λογικό, ενδεχόμενη αύξηση του χώρου ευθύνης θα τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όποτε και εάν επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε εργασία που σχετίζεται με εκσκαφή.
  Οι μετέχοντες στην ημερίδα παρέμειναν στις θέσεις τους. Η αρχαιολόγος   Κοτταρίδη και ο βουλευτής Ουρσουζίδης είναι ο σκληρός πυρήνας των υπερασπιστών της άποψης, ενώ όλοι οι άλλοι, όχι για τους ίδιους λόγους είναι απέναντι. Η απόφαση είναι πολιτική και αναμένεται με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου